Giresun Gezilecek Yerler

giresun
Giresun Şehrine Giresun Kalesinden bakış

GİRESUN
Doğusunda Trabzon, Giresun Adası,Giresun Müzeleri, Giresun Kalesi , Yaylaları ve doğal güzelliklere sahip temiz plajları Giresun' da gezilecek yerlerin başında sıralayabiliriz. Merkez genel manada Gazi caddesi ,  Ataürk Meydanı ve Giresun Kalesinden ibaret. Giresun'a kara yolu yada Giresun-Ordu arasında yer alan Hava alanı üzerinden hava yolu ile ulaşabilirsiniz.

Giresun gezilecek yerler; Giresun Merkez yapılacal şeyler

Giresun, Bulancak ve Yakın Çevresi Tarihi ve Turistlik Gezi Rehberi

Giresun Kalesi  Giresun Kalesi

Pontus Kralı Pharnakes I zamanında yapıldığı düşünülen kale, merkez kule ve ona bağlı güneydeki sur duvarları kalıntıları bugüne kadar ayakta kalmıştır. Antik kaynaklarda “Bronz Duvarlı Kale” olarak anılmaktadır. Kalenin Doğu yakasında Karadeniz'in iki adasından biri olan Giresun Adasını, Batı yakasında şehir merkezini görebilirsiniz. Kaleye yürüyerek 10 dakikada ulaşılabilmekte, Bunun yanı sıra araçlarla da kaleye ulaşabilirsiniz. Kale içinde sembolik top , Seyit Vakkas Türbesi ile Giresun Şehitliği bulunmakta.

giresun müzesi  Giresun Müzesi

18. yy’da yapılan ve içinde antik eserler, taş kabartmalar, eski tarihlerde kullanılan silah, giysi ve para örnekleri sergilenen Giresun Müzesi (Gogora Kilisesi) görmeye değer bir müze. Yakın tarihlerde cezaevi olarakta kullanılan Müzenin bahçesinde bir mahzen bulunmaktadır. Müzeye yakın konumda bulunan ve koruma altındaki Zeytinlik mahallesini gezmenizi tavsiye ediyoruz.

 Kök Evi

Giresun-Dereli yolu üzerinde Duroğlu beldesi Akçalı köyünde bulunmaktadır. Giresun'a yaklaşık 30 dk mesafede, Doğayla başbaşa kalmak isteyenlerin ağırlandığı doğal bir alan.Bir restoran, dere ve şelaleden oluşan mekan sizi gerçekten dinlendirecek ve huzur verecektir.

giresun adası  Giresun Adası

Karadeniz’in iki adasından biri olan Giresun Adasının mitolojik adı Aretias dır. Giresun adası kıyıdan 1,6 km uzaklıktadır. Adada doğal güzelliklerin yanı sıra sur kalıntıları, kuleler ve manastırlar da bulunuyor. Sit alanı ilan edildikten sonra Adaya izinsiz girişler yasaklanmıştır. Adada Akdeniz defnesi ve yalancı akasya olmak üzere 71 tür doğal otsu ve odunsu bitki türü bulunmaktadır. Karabatak ve martıların doğal olarak ürediği ada aynı zamanda göçmen kuşların uğrak yeridir.
Adaya ulaşım, Giresun limanından, hava koşullarına bağlı olarak belirli saat aralıklarıyla Mavi tur yolcu tekneleriyle yapılmaktadır.

giresun plajları Giresun Plajları

Geniş ve temiz kumsallara sahip Giresun'da ; Arif Kumaş Plajı, Giresun Plajı, Belediye Plajı, Emniyet Plajı, Tabya Plajı, Jandarma Plajı ve Tirebolu'da yer alan Tirebolu plajında denize girebilirsiniz.

giresun kadayıfcısı Giresun Kadayıfcısı

Kadayıf tatlısını seviyorsanız, fındıklı, cevizli ve daha bir çok lezzetli çeşidini bulabileceğiniz Giresun'un meşhur kadayıfcısı Mustafa Patar kadayıfcısına uğramalısınız.
Adres: Fatih Caddesi No: 21 / B Merkez GİRESUN

Ayrıca Giresun simidi ve macunlu pastasınıda gitmişken deneyebilirsiniz.

 Sis Dağı Yaylası

Giresun'a yaklaşık 50 km mesafedeki Sis Dağı Yaylası, Karadeniz’in unutulmayan doğasının bir parçası durumundadır ve Trabzon-Giresun il sınırında kendine yer edinmiştir.
Birçok köy ve obadan gelenlerin birlikte kutladığı Sis Dağı Şenlikleri, temmuz ayının 3. Cumartesi günü gerçekleştirilir. Aynı zamanda bu bölge C statüsünde Milli Park olarak kabul edilmiştir.
Sis dağına nasıl gidilir : Giresun-Eynesil yakınlarından sahilden içeri giren yaklaşık 40 km lik köy yolu ile ulaşılabilir.

 Kulakkaya Yaylası

Yöre halkının sarı avu diye adlandırdığı Zifin diyarı olan 1500 rakımlı Kulakkaya yaylası ilginç doğa güzelliklerine sahiptir.
Yanındaki 2030 m. yüksekliğindeki Çaldağ ile Desput Kayası ve suyu , Gelin Kayası görülmeye değer yerlerdir. Ayrıca Kuluçkaya-Alçakbel mevkii'nde bulunan orman içi eğitim tesisleri ve yanındaki piknik alanı günübirlik kullanıcılara hizmet vermektedir.
Kulakkaya Yaylası Ulaşım :
Giresun Merkeze 45 Km mesafede olup sırasıyla, Çaldağ, İnişdibi, Yavuzkemal Belediyesi geçilerek yaylaya varılabilir. Yada Dereli , Yaylacık istikametinden yaylaya varabilirsiniz.

Giresun Gezi Rehberi, Bulancak, Görele, Tirebolu Gezilecek Yerler, Giresun yaylaları

Kümbet Yaylası, Koçkaya Yaylası ve Kümbet Yayla Şenlikleri

kümbet

Koçkayası Yaylası Birun Dağ evi tesisleri

Giresun’a yaklaşık 60 km mesafede bulunan Kümbet Yaylası, yakın çevredeki bazı yaylalar ve Aymaç Mevkii’nden oluşuyor.  1640 m rakımlı yaylada  PTT,  sağlık ocağı, kasap , bakkal, et lokantası, fırın, kır kahvesi ve oto tamircisinin hizmet vermekte.Yaylada El dokuması ve örme sepet gibi özgün ürünler de satın alabilirsiniz. Kümbet’in 2 km batısındaki Aymaç ise eşsiz bir zirve. Zirvede, ladin ormanları kır çiçekleri ile doyumsuz bir panorama çiziyor. Aymaç’da Temmuz ayının ikinci pazar günü yayla şenlikleri yapılıyor.
Koçkaya Yaylası ve Birun Dağ evi : Kümbet'e 4 km mesafedeki Birun Dağ evi Yüzme havuzui Hamam, sauna, bungalov evler, golf sahası ile hizmet veren bir tatil merkezi. İçerisinde otel, Toplantı salonu, Restoran, villa ağaç evler, ve Çift katlı bungalovlar ile hizmet vermektedir. Kalabalık aileler çift katlı Bungalov larda konaklayabilirler. Bungalovlar ile restoran arası yaklaşık 50 m. Kapalı yüzme havuzu ise otel olarak hizmet veren binanın altında yer almakta ve Bungalovlara yaklaşık 100 m dir.
Kümbet Yaylasına Nasıl Gidilir? Trabzon Havalimanına 185 km mesafededr. Giresun sahili Dereli yol ayrımından Kümbet yaylası yaklaşık 60 Km dir.Yolun Tamamı asfalttır. Trabzon- Giresun yolu güzergahından ilerlerken Giresun'a girmeden Dereli yol sapağından sapıyorsunuz. Dereli ilçesini 7 km geçtikten sonra yol ayrımı var. Bu Yolun sağından Kulakkaya ve Bektaş yaylalarına, solundan devam ederek de Kümbet yaylasına ulaşılmaktadır.

 Koçkayası Yaylasına Nasıl Gidilir?

Kümbet yaylasından 2 km daha devam edip karşınıza çıkacak yol ayrımından sağa gideceksiniz. Bu yol ayrımında Birun Dağ evi levhası mevcut.
Bu 2 km nin sonunda bu kez yolun Solundan 2 km daha devam edip Koçkayası yaylası ve Birun Kümbet Dağ evi tesislerine ulaşabilirsiniz.


Kümbet Yayla Şenlikleri Temmuz ayının ikinci pazar günü Kümbet Yaylası’nda şenlikler düzenleniyor. O gün çevredeki değişik yaylalardan, obalardan, kasaba ve şehirlerden gelen yöre halkı, gelenekselleşen şenlikte yöresel yemekler, mahalli halk dansları, oyunlar ve yarışmalarla eğlenceli bir gün geçiriyor. Ayrıca şenlik sırasında yöresel ürünlerin satışı da gerçekleşiyor.


Giresun Yaylaları

Bektaş Yaylası ve Şenlikleri

bektaş yaylası

Giresun yaylaları denince akla gelen isimlerden biri olan Bektaş yaylasına; Giresun'da Dereli ilçesini 7 km geçtikten sonra yol ayrımı var, Bu Yolun sağından Kulakkaya ve Bektaş yaylalarına, solundan devam ederek de Kümbet yaylasına ulaşılmaktadır. Giresun merkezinden yaklaşık 56 km. uzaklıkta bulunan Bektaş Turizm Merkezi, çevresindeki Kulakkaya Yaylası, Melikli Obası Yaylası, Kurttepe Mevkii ve Alçakbel Ormaniçi Piknik Alanı ile bir bütün teşkil etmektedir.

Elektrik, su, postane gibi altyapıya sahip olan yaylada; bakkal, kasap, fırın ve kır kahveleri de bulunuyor. Yaylada ayrıca 72 yatak kapasiteli 2 yıldızlı bir otelde yer alıyor. Alçakbel orman içi dinlenme alanında bulunan dağ evlerinde de konaklayabilirsiniz. Doğa yürüyüşleri yapanlar için parkurlar bulunuyor.

2000 m yükseklikteki Bektaş Yaylasında her yıl Ağustos ayının ilk haftasında Bektaş Yayla Şenlikleri düzenlenmektedir.Yapılan etkinlikler içinde çeşitli yarışmalar, spor müsabakaları, halk oyunları ve çeşitli eğlence programlan yer almaktadır.

Giresunun Gezilecek Yerleri, Giresun Turistlik yerleri, Giresun da kalınacak yerler, Giresun Yaylaları...

Mavi Göl / Dereli /Giresun

mavi göl

Giresun'un Dereli ilçesindeki Mavi Göl, Giresun Merkeze 45 Km mesafededir. Kuzalan Tabiat Parkına 200 m mesafedeki Mavigöl büyüklü küçüklü üç gölden oluşur. Yemyeşil ormanları arasında saklı kalan Mavigöl'e yaklaşık 100 metre patika yoldan yürüyerek ulaşılabiliyor.Kireç taşları ve sodalı suyun etkisiyle Temmuzun ilk haftasından Kasım ayına kadar Mavigöl ün rengi turkuaz dır. Diğer zamanlarda bu renk tonunu göremezsiniz.
Giresun Kalesine 1 km mesafede olduğundan Kaleyi ziyaret edecek olanların Mavi Göl'ü görme fırsatını değerlendirmesini öneririz.

Tirebolu

Tirebolu, Tripolis şeklinde ilk defa MS 1.yy yazılmış olan Pliny'in Naturalis Historia adlı eserinde kaydedilmiştir. Bu eserde Tirebolu kalesi ile Tripolis çayı ve Harşit Çay'ından bahsetmiştir.
tirebolu kalesi  Tirebolu Kalesi

Tirebolu ilçesinde bulunan kalenin M.Ö. 13. ve 15. yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin edilmekte. Kale yüksek bir kaya üzerinde olup, muazzam bir deniz manzarasına sahip. Tek giriş kapısı var ve içerisinde Osmanlı dönemiyle tarihlendirilen mezar taşları bulunuyor. Tirebolu Kalesi’nin içerisinde bina kalıntıları ve bir mescit mihrabı görülmekte.

bedrama kalesi Bedrama Kalesi

Giresun-Tirebolu’da bulunan Bedrama Kalesi, doğal kayalardan yapılmıştır. Örenkaya ve Karaahmetli köylerü arasında bulunan kale, Tirebolu’ya 8 kilometrelik bir mesafede yer alır.
Bedrama Kalesi’nin sur duvarlarının birçoğu günümüze kadar gelememiştir. Geçmişte Harşit Vadisi’nin en iyi kontrol edildiği yer olmuştur. Kaleye Venedikliler ve Cenevizliler sahip olmuş, ardından Türklerin eline geçmiştir.

Giresun Yayla Şenlikleri / Etkinlikler
Etkinlik Adı Yer Tarih Telefon(454)
Görele'nin Düşman İşgalinden Kurtuluşu Görele 13 Şubat  
Eynesi'in Düşman İşgalinden Kurtuluşu Eynesil 13 Şubat  
Dizgine Hıdırellez Şenliği Eynesil 6 Mayıs  
Bulancak Kültür ve Sanat Festivali Bulancak Mayıs 2.Hafta  
U.arası Karadeniz  Altın Fındık Festivali Giresun 20-23 Mayıs  
Cimide Kültür Sanat Şenliği Görele Haziran 1.Hafta  
Kültür Sanat Eğlence Şenliği Keşap Haziran 2.Hafta  
Kültür ve Sanat Festivali (Kuş Dili ) Çanakçı Haziran 3.Hafta  
Çıkrıkkapı Şenliği Yağlıdere Temmuz ilk hafta  
Dikmetaş Yayla Şenliği Şebinkarahisar Temmuz ilk hafta  
Çiriş Düzü Şenliği Piraziz Temmuz ilk hafta  
Ceviz Kültür Sanat  Şenliği Beyşehir Temmuz ilk hafta  
Karaovacık Yayla Şenliği Espiye Temmuz 2. hafta  
Kümbet Yayla Şenlikleri Dereli Temmuz 2. hafta  
Buları Yayla Şenliği Yağlıdere Temmuz 2. hafta  
Görele Kemençe ve Horon Şenliği Görele Temmuz 3. Hafta  
Paşakonağı Yayla Şenliği Bulancak Temmuz 2. Hafta  
Ekin Festivali Alucra Temmuz 3. Hafta  
Yaşmaklı Ağaçbaşı Yaylası Otçu Göçü Şenliği Doğankent Temmuz 4. Hafta  
Sağrak Gölü Yayla Şenliği Dereli Temmuz 4. Hafta
Piraziz Festivali Piraziz Temmuz 4. Hafta  
Bektaş Yayla Şenliği Dereli Temmuz Son Hafta
Gülleğen Şenliği Keşap Temmuz Son Hafta  
Bal Festivali Çamoluk Ağustos 3. Hafta  
Hasan Ali Yücel Kültür Şöleni Görele Ağustos 4. Hafta  

YORUMLAR